sobota, 21 maja 2016

.1233. ostatnie odkrycie z patelni

~placek owsiano-gryczany z chia i jabłkiem (w środku), podany z naturalną pastą słonecznikową i pastą z czarnej jagody~



Ten placek jem już któryś dzień z rzędu...zmieniam tylko dodatki. Jest cudny! Prosty do zrobienia, wegański ♥ i bardzo sycący, a co najważniejsze zdrowy i pyszny :) Dzisiaj podałam go z pastą słonecznikowa, która bosko smakuje w połączeniu z pastą z czarnej jagody. Oba te produkty pochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :)

Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów.
Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska

*składniki pochodzenia organicznego

Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu znajdziemy w niej więcej witamin oraz makro- i mikroelementów niż w świeżych owocach.
WAŻNE – bezpieczne i bogate źrodło przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega-3, o ktore niezwykle trudno w klasycznym współczesnym odżywianiu.
Składniki: jagody*
*składniki pochodzenia organicznego

PRZEPIS /1 PORCJA/
~20g płatkow owsianych górskich + gorąca woda 
~łyżeczka nasion chia + 30-40ml mleka roślinnego
~40-50ml mleka roślinnego
~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam)
~łyżeczka octu jabłkowego
~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia
~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców)

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy - na ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy nasiona chia do płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Aby był bardziej pulchny :) Ocet reaguje z sodą i omlet fajnie rośnie. Możesz ew. użyć też soku z cytryny, ale trochę wiecej.

      Usuń
  2. placek wygląda genialnie! chętnie bym spróbowała jest pasty słonecznikowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało smakować cudowni, same pyszne składniki i dodatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ! Na pewno wypróbuję twój przepis :D

    https://emkaablog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. ahh..kolor tej pasty z jagód <3 chętnie bym Ci ją ukradła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)