~placek owsiano-gryczany z chia i jabłkiem (w środku), podany z naturalną pastą słonecznikową i pastą z czarnej jagody~
Ten placek jem już któryś dzień z rzędu...zmieniam tylko dodatki. Jest cudny! Prosty do zrobienia, wegański ♥ i bardzo sycący, a co najważniejsze zdrowy i pyszny :) Dzisiaj podałam go z pastą słonecznikowa, która bosko smakuje w połączeniu z pastą z czarnej jagody. Oba te produkty pochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :)
Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem
idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno
pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych
lodów.
Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska
Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska
*składniki pochodzenia organicznego
Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest w
opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii,
umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu znajdziemy w niej
więcej witamin oraz makro- i mikroelementów niż w świeżych owocach.
WAŻNE – bezpieczne i bogate źrodło przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega-3, o ktore niezwykle trudno w klasycznym współczesnym odżywianiu.
Składniki: jagody*
WAŻNE – bezpieczne i bogate źrodło przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega-3, o ktore niezwykle trudno w klasycznym współczesnym odżywianiu.
Składniki: jagody*
*składniki pochodzenia organicznego
PRZEPIS /1 PORCJA/
~20g płatkow owsianych górskich + gorąca woda
~łyżeczka nasion chia + 30-40ml mleka roślinnego
~40-50ml mleka roślinnego
~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam)
~łyżeczka octu jabłkowego
~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia
~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców)
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy - na ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy nasiona chia do płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńByło pysznie :)
Usuńpo co ocet jabłkowy? :)
OdpowiedzUsuńAby był bardziej pulchny :) Ocet reaguje z sodą i omlet fajnie rośnie. Możesz ew. użyć też soku z cytryny, ale trochę wiecej.
Usuńplacek wygląda genialnie! chętnie bym spróbowała jest pasty słonecznikowej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zachęcam do sprobowania :)
UsuńTo musiało smakować cudowni, same pyszne składniki i dodatki ;)
OdpowiedzUsuńTak było <3
UsuńSuper ! Na pewno wypróbuję twój przepis :D
OdpowiedzUsuńhttps://emkaablog.blogspot.com/
Cieszę się :)
Usuńahh..kolor tej pasty z jagód <3 chętnie bym Ci ją ukradła ! :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze trochę, zapraszam :)
UsuńPycha, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńZachecam, polecam :)
UsuńAl;e grubasek! Cudo :)
OdpowiedzUsuńOj tak, był bardzo pulchny :)
Usuń