Jako pierwszy przedstawiam wam hummus - paprykowy i oliwkowy.
HUMMUS PAPRYKOWY
Co mówi producent : Klasyczny hummus został wzbogacony papryką, która uzupełnia skład w likopen, wychwytujący wolne rodniki, potas, witaminę C i witaminy z grupy B. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania, zawartość mikro- i makroelementów w świeżym i pieczonym warzywie jest podobna! To świetna propozycja dla osób podziębionych lub chcących wzmocnić odporność. Witamina C i likopen skutecznie wzmacniają barierę odpornościową organizmu. Na dodatek, najnowsze badania dowodzą, że wzbogacenie diety w warzywa psiankowate mogą być pomocne w leczeniu choroby Alzheimera. Ale uwaga, strzec się ich powinny osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artrozy.
Skład : woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól, koncentrat papryki w płynie (ekstrakt papryki, cukier inwertowany)
Wartości odżywcze w 100g:
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (26 g) | % RWS* w porcji (26 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 1165 kJ / 280 kcal | 303 kJ / 73 kcal | 4 % |
2 | Tłuszcz | 21 g | 5,5 g | 8 % |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,8 g | 0,5 g | 2 % |
4 | Węglowodany | 17 g | 4,4 g | 2 % |
5 | w tym cukry | 3,2 g | 0,8 g | 1 % |
6 | Białko | 5,8 g | 1,5 g | 3 % |
7 | Sól | 0,51 g | 0,13 g | 2 % |
HUMMUS OLIWKOWY
Co mówi producent : Z oliwek i sezamu tłoczy się oleje zasobne w prozdrowotne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie w kwas oleinowy (18:1). Działa on prewencyjnie w stosunku do chorób sercowo-naczyniowych i przywraca prawidłowy metabolizm tłuszczów w organizmie. Badania wykazują, że kwas oleinowy ma wpływ na geny odpowiedzialne za metabolizm komórek tłuszczowych. Tłuszcze nie tuczą, warunkiem jest ich roślinne pochodzenie i odpowiedni skład – taki jak w nierafinowanych olejach roślinnych, orzechach i nasionach. W hummusie znajdziemy wszystko, co potrzebne do wzmocnienia serca i unormowania masy ciała: tłuszcze o korzystnym składzie, pełnowartościowe białko i całą gamę składników mineralnych.
Skład : woda, cieciorka 32%, olej roślinny rzepakowy, oliwki zielone bez pestek 19%, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, przyprawy, sól.
Wartości odżywcze w 100g:
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (26 g) | % RWS* w porcji (26 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 1402 kJ / 336 kcal | 365 kJ / 87 kcal | 4 % |
2 | Tłuszcz | 24 g | 6,2 g | 9 % |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,1 g | 0,5 g | 3 % |
4 | Węglowodany | 18 g | 4,7 g | 2 % |
5 | w tym cukry | 2,4 g | 0,6 g | 1 % |
6 | Białko | 6,2 g | 1,6 g | 3 % |
7 | Sól | 0,29 g | 0,08 g | 1 % |
Moja opinia o obu smakach hummusu : jeśli chodzi o mnie nigdy chyba nie przekonam się do kupnego hummusu...Niestety żaden mi nie smakuje...Zacznę może od hummusu oliwkowego, ponieważ smakował mi mniej niż paprykowy - nie wyczułam w nim nic a nic z sezamu (tahini) i był dla mnie o wiele za kwaśny. Być może nie podszedł mi również dlatego, że nie przepadam za oliwkami... ;) Jeśli jesteście fanami tego warzywa to myślę, że śmiało możecie spróbować tej wersji hummusu - dodam też, że ma w masie dużo kawałeczków oliwek :)
Teraz przejdę do drugiego smaku - paprykowego. Smakował mi bardziej niż oliwkowy. Niestety też nie zbyt czułam tutaj tahini, która jak dla mnie w hummusie być wyczuwalna. Wydaje mi się, że paprykowy smak jest mniej kwaśny niż oliwkowy. W masie również znajdziemy wiele kawałków papryki. Jeśli chodzi o składy obu hummusów są one bardzo dobre, nie ma w nich zbędnych dodatków więc to jest na plus :)
PASZTET SOJOWY Z POMIDORAMI
Co mówi producent : Mieszanka naturalnej soi i koncentratu pomidorowego bogata w dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz likopen, który wchłania się lepiej z przetworów niż surowych pomidorów. Białko sojowe wartością przypomina białka mięsa i nie zawiera puryn, które powodują odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniających przyswajanie wapnia. Z tego względu polecane jest ono kobietom w okresie menopauzy (również ze względu na obecność fitoestrogenów), wegetarianom i weganom oraz osobom narażonym na niedobory wapnia. Białko buduje mięśnie i regeneruje organizm, a likopen wraz z gamą witamin i składników mineralnych pochodzących z pomidorów wzmacnia barierę antyoksydacyjną organizmu. Mitem jest, że spożywanie naturalnej soi powoduje impotencję. Jeśli jednak boisz się, że soja ci zaszkodzi ogranicz jej spożycie do 50g dziennie – zapobiegniesz w ten sposób nadmiernej podaży tioglikozydów, na które należy uważać w przypadku chorób tarczycy.
Skład : woda, soja 40%, cebula, koncentrat pomidorowy 18 %, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, przyprawy (zawierają: seler i gorczycę), błonnik pszenny (bez glutenu), sól, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Wartości odżywcze w 100g:
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (26 g) | % RWS* w porcji (26 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 588 kJ / 140 kcal | 153 kJ / 36 kcal | 2 % |
2 | Tłuszcz | 6,2 g | 1,6 g | 2 % |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g | 0,2 g | 1 % |
4 | Węglowodany | 13 g | 3,4 g | 1 % |
5 | w tym cukry | 2 g | 0,5 g | 1 % |
6 | Białko | 8,1 g | 2,1 g | 4 % |
7 | Sól | 1,8 g | 0,47 g | 8 % |
Moja opinia : Zacznę może od składu - jest już nieco dłuższy niż w przypadku hummusów, ale również jest dobry. Intrygującym składnikiem jest bezglutenowy błonnik pszenny, który brzmi nieco jak oksymoron... ;) Kolejnym składnikiem który może wydać się podejrzany jest hydrolizat białka roślinnego, ale nie jest to substancja, która miałaby komukolwiek zaszkodzić. Guma guar również nie jest zła (sama czasem używam jej w kuchni :)) - jest to naturalny, roślinny zagęstnik. Tyle o składzie. Jeśli chodzi o smak...ten pasztet bardzo mi smakował - miał delikatny, lekko pomidorowy smak i zapach. Soja w smaku nie jest bardzo wyczuwalna, lecz w konsystencji widać malutkie drobinki, które są właśnie najprawdopodobniej soją :) Nie nazwałabym tego wyrobu "pasztetem", ponieważ pasztety są raczej kojarzone ze zwartymi wypiekami, a ten wyrób jest bardziej pastą kanapkową. Niby to tylko nazwa, ale... :)
PASZTET POMIDOROWY Z CIECIORKĄ
Co mówi producent : Spośród grupy warzyw psiankowatych to pomidory są najlepszym źródłem substancji odżywczych. Wyróżniają się zawartością witamin antyoksydacyjnych – A, C i E, a także z grupy B i witaminy K. Potas to kolejny pierwiastek, który lubi pomidory (300mg w 100g warzywa). Reguluje on setki przemian metabolicznych w naszym organizmie, m.in. neutralizuje zbyt dużą podaż soli spożywanej w codziennych posiłkach – to korzystne zjawisko dla osób cierpiących na nadciśnienie, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i skurczom mięśni. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Likopen zawarty w pomidorach to silny przeciwutleniacz pomagający zwalczać choroby sercowo-naczyniowe, autoimmunologiczne, zalicza się go do substancji przeciwnowotworowych. To się nazywa konsekwentne działanie!
Skład : woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego
Wartości odżywcze w 100g:
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (26 g) | % RWS* w porcji (26 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 614 kJ / 146 kcal | 160 kJ / 38 kcal | 2 % |
2 | Tłuszcz | 5,3 g | 1,4 g | 2 % |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g | 0,1 g | 1 % |
4 | Węglowodany | 20 g | 5,2 g | 2 % |
5 | w tym cukry | 2,7 g | 0,7 g | 1 % |
6 | Białko | 3,6 g | 1,0 g | 2 % |
7 | Sól | 1,4 g | 0,36 g | 6 % |
Teraz czas na opis ostatniej z past, które dostałam do przetestowania, a jest to...
PAPRYKARZ Z KASZĄ JAGLANĄ
Co mówi producent : Głównym składnikiem paprykarza jest królowa kasz –
wszechmocna jaglanka. Jest bezpieczna dla dzieci, alergików i osób na diecie
bezglutenowej. Odkwasza i rozgrzewa organizm. Pomaga wrócić do formy po
infekcjach, a dzięki temu, że jest lekkostrawna warto wprowadzić ją do diety
podczas niestrawności i biegunki. Poleca się ją również sportowcom, ponieważ
nie zalega w żołądku i dodaje energii. Kasza jaglana zawiera dużo dobrze
przyswajalnego białka (prawie 11 %). Jest bogata w żelazo, co jest ważne w
terapii anemii oraz witaminy B1,B2,B6. Osoby na diecie redukcyjnej nie muszą
się jej bać. Dlaczego? Jaglanka zawiera krzem, który przyspiesza
metabolizm.
Skład : woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza
jaglana 17%, teksturowane białkosojowe, cebula, marchew 8,5%,
przyprawy (zawierają: seler), skrobia kukurydziana, sól, seler,
pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar,
przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu
drożdżowego.
Wartości odżywcze w 100g:
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (26 g) | % RWS* w porcji (26 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 748 kJ / 180 kcal | 194 kJ / 47 kcal | 2 % |
2 | Tłuszcz | 13 g | 3,4 g | 5 % |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1 g | 0,3 g | 1 % |
4 | Węglowodany | 14 g | 3,6 g | 1 % |
5 | w tym cukry | 1,7 g | 0,4 g | 1 % |
6 | Białko | 4,1 g | 1,1 g | 2 % |
7 | Sól | 1,2 g | 0,31 g | 5 % |
Moja opinia : To moim zdaniem najlepsza ze wszystkich opisanych tutaj past - zdecydowanie mój faworyt! ♥ Jako że jestem wielką fanką kaszy jaglanej bardzo mi posmakował. Jest ona bardzo wyczuwalna w strukturze pasty, w smaku może już nieco mniej. Paprykarz ma idealnie wyważone smaki - nie jest zbyt pikantny czy słony. W zapachu dominuje koncentrat pomidorowy, w smaku jest również wyczuwalny. Paprykarz jest bardzo smaczny i będzie świetnym sposobem na "przemycenie" kaszy jaglanej codziennie do naszego jadłospisu.
PODSUMOWUJĄC....
Pasty kanapkowe Primavika przedstawione w dzisiejszym poście są 100% wegańskie i bezglutenowe więc mogą jeść je (prawie) wszyscy :) Są idealne dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na przygotowanie domowej pasty na kanapki, dla początkujących w kuchni wegan/wegetarian lub po prostu dla osób, które chcą urozmaicić i uzdrowić swoje kanapki. Pasty smakują bardzo dobrze na chlebie, waflach ryżowych, w tortilli czy naleśniku, a nawet jako dip do pokrojonych surowych warzyw - są wiec bardzo uniwersalne :) Ich cena wacha się w granicach 5-7zł, a możecie kupić je w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepie internetowym - KLIK
Nie jadłam żadnego z tych produktów, ale czuję, że kilka bym polubiła :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do sprobowania :)
UsuńUwielbiam pasty kanapkowe z tej firmy, dość często goszczą u mnie na kanapkach :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Którą lubisz najbardziej?
UsuńŻadnego nie próbowałam, ale ten pomidorowy z ciecierzycą zapowiada się bardzo obiecująco. ;)
OdpowiedzUsuńJest pycha, spróbuj :)
Usuń